15 syskon

cover15syskonforweb

Label: Killed By Records
Digital Release Date: 2013-05-24
UPC: 888002123800

“Upplands Väsby-födde Niklas Karlsson sällar sig till den breda svenska sångberättartraditionen alltifrån Uno Svenningsson till Thåström, samt stänk av amerikansk rotmusik och Springsteen, på ett nytt album med egna låtar på svenska.
Musiken pendlar från visballad till pådrivande rock. Och detta med en rastlöshet och en vägfararkänsla som knyter an till den svenska huvudstaden, men också har något folkligt lantligt över sig.” -Uppsala Nya TIdning

“Albumtiteln syftar på släktrötterna uppe i Vilhelmina, Gamla Stans Orkester syftar på studion i Ljusdal där det är inspelat. Men han är från Stockholms norra förorter, och ”Stockholm” är en arbetarklassvariant av ”Sakta Vi Gå Genom Stan” anno 2013.” -Songs for whoever

BIO

Niklas Karlsson är sångare och låtskrivare från Färila i Hälsingland. Född i Upplands-Väsby , dit föräldrarna flyttade från Lappland i den stora flyttvågen på 70-talet. Han kallar sitt låtskrivande för “en tacksamhetsskuld”. Med albumet “15 syskon” berättar han om utflyttningen av Norrland, ett arv av fattigdom och längtan efter de rötter ingen talar om.

”Det övergripande budskapet med den här plattan är egentligen att be alla bara dra åt helvete som någonsin har gett mig goda råd om vad jag ska göra av mitt liv. För inget av det stämde”.

Han hade släppt en singel på engelska, som blev mottagen väl både av publik och media, med sitt dåvarande ”Old North”. Men nu skrev han på svenska och planerade våren 2012 att spela in några låtar till en singel/EP. Han låg ute på timmerjobb uppe i Tänndalen. Hemma i Färila i Hälsingland växte gräsmattan sig knähög och uppe i Vilhelmina dog hans gamla farbror Rolf, som skulle ha berättat för honom den här sommaren om hur livet egentligen var när de växte upp, 15 syskon på en liten gård i väglöst land. Även hans faster Nancy gick bort strax därpå och pappa Klas var upp på begravningarna. Själv fick han aldrig ta ett riktigt farväl kändes det som. På helgerna tog han hand om sina två barn.När han var tvungen att boka av studiotiden och repen med bandet kändes det som om han gått varvet runt. Det var över nu. Han blev ingenting. Han var tillbaka på samma punkt som när han var 19 år och bestämde sig för att inte vara ensam längre, att skaffa sig ett liv.

När timmerjobbet i fjällen var färdigt i slutet på sommaren tog Niklas långledigt. Och han kom aldrig tillbaka till jobbet. Tillsammans med Danne Granberg, musiker och producent i Studio Gamla Stan i Ljusdal, gick han in i studion. De spelade in tre låtar. Niklas spelade upp dem för Micke Johansson som driver Humla kulturförening som gett ut musik med bl.a Stina Berge, Västerbrokören och Charlie Engstrand Sommar. ”Varför gör du inte ett album istället för en singel om du har material så det räcker?” frågade Micke.

Tillsammans med Danne och basisten Mattias fortsatte han att spela in. Niklas berättar att det kändes som att åka till jobbet på morgnarna när de jobbade i studion. Men ett fantastiskt roligt jobb. Samtidigt fanns stressen över att inte materialet skulle vara nog bra. Att skriva på svenska hade öppnat upp för en ny inspiration, möjligheten att berätta historier som var mer personliga än någonsin. Men ännu hade han bara skrivit ett dussin låtar på svenska. ”Riftdalens grunda sjöar” var en låt som han inte kände sig helt säker på. Den släpptes senare som första singel. Danne ägde sönder som producent.

När jullåten ”En jul utan dig” (digital singelrelease) släpptes veckorna innan jul fick nöjesjournalisten och poeten Marie Björk upp ögonen för vad som var på gång i den lilla studion i Ljusdal. Hon blev lyrisk över det hon fick höra och beskrev Niklas musik som en kombo av Thåström och Olle Ljungström. Niklas blev inbjuden till P4 Gävleborgs program Fredag! för att spela upp några låtar och prata kring låtskrivandet.

”Det känns bra att skriva historia – pophistoria. Även om det blir det som knäcker mig för gott. Jag har ju gått all in i det här. Jag har inget annat att satsa på. Det här albumet kommer aldrig att glömmas bort” avslutade Niklas intervjun.